Tuin aan de IJssel

Op 12 augustus werden wij gastvrij ontvangen door het echtpaar Rijneveld en een grote groep Joffers had de uitnodiging aangenomen.

De eerste bewoners van Dieren wisten het al: het hoge water van de rivier kan in de diverse seizoenen ver buiten haar oevers treden en daarom werden de eerste huizen hoog op de wal gebouwd. Latere bewoners deden dit eveneens en zo ligt ook dit huis heel hoog boven de IJssel, hetgeen een spectaculair uitzicht biedt.

Vanaf het terras zijn de uitkijkjes het meest spectaculair. Koeien lopen door het grasland, ooievaars zitten op de "seinpalen" in de rivier en aalscholvers komen vissen vangen uit de vijvers van de aanwonenden. Kan een mens het mooier hebben?

 Uitzicht over het landschap.

Het nadeel van zo'n aflopend stuk grond is dat je er weinig mee kunt doen. Maar daar bedacht de familie iets op. Er werd een damwand gebouwd en tonnen grond aangevoerd zodat een groot stuk kon worden opgehoogd en er een "platte tuin" kon worden aangelegd. Een trapje voert vanaf het huis naar beneden en vanaf de damwand voert een ander trapje omlaag naar de uiterwaard. Op die manier kon er ook een prachtig onderkomen worden gebouwd voor de kippen die het dagelijks eitje leveren.

De schitterend bloeiende Monnikenpeper was een ware eyecatcher.

Maar de Chinese slaapboom met haar spectaculaire bloemen was het meest bijzonder. Het is een boom die zo heet omdat bij het invallen van de duisternis het blad zich dicht vouwt. De boom komt maar weinig voor in ons land, hij kan alleen gedijen op een beschutte en luwe plek.
Wij vonden het een heerlijk tuinbezoek, mede door de gastvrije ontvangst van echtpaar Rijneveld.Geen opmerkingen:

Een reactie posten