Tuinreis 2018

Op 29 en 30 juni ging dit vrolijke stel op Tuinreis. Het was een buitengewoon warm en droog weer dus het was afwachten wat het weekend zou brengen. Van de overstelpende hoeveelheid foto's die Lumine en Corry naar de webmaster stuurde, is hieronder een selectie geplaatst. Lumine maakte een grote hoeveelheid heel mooie plantenfoto's die de moeite waard is op een ander tijdstip te vertonen. De tekst is van Ada van H.


Als vanouds verzamelen we aan de Gravin van Burenlaan 4 bij Joop om 07.45 uur. We gaan op weg naar Nistelrode en bezoeken daar de tuin "het Korteveld" van Joke Vermue en Ron Wolffelaar. We worden ontvangen met koffie/thee. Met de aanleg van de tuin is begonnen in 1981. Vanaf het terras bij het huis heeft men goed uitzicht op de tuin.

Verspreid over de tuin zijn diverse zithoekjes en verrassende doorkijkjes naar de vijver met waterloop. Bijzonder is het bruggetje (in stijl van) Monet.

De vele borders met daarin een grote varieteit aan vaste planten in verschillende kleurstellingen geven de tuin in elk seizoen een andere aanblik.


We gaan verder naar "De Overkaent" in Gilze. Door zijn voormalige werkzaamheden bij een grote vaste plantenkwekerij, is bij Henk Goeijers interesse voor zelf-tuinieren gewekt. In 1994 is begonnen met de aanleg van de tuin op een stuk grond van ongeveer 8000 vierkante meter, net aan de buitenkant van Gilze. Daar experimenteerde hij met de vorm gras-water-tuinhuisje en verschillende bijzonder grassen en planten wat tot een weelderig resultaat leidde. We hebben ongeveer anderhalf uur de tijd om de tuin te bekijken en we zullen hier ook de lunch gebruiken.

De volgende stop is bij de tuin "t Puntje" van Marty en Piet Schout in Ritthem. In 1976 kwam het weiland in hun bezit waar nu een houten huisje omringd wordt door een siertuin met een grote lange border, vijvertuin en rozentuin.

In de moestuin zijn diverse groenten gecombineerd met kleurige planten, zoals bijvoorbeeld verschillende soorten Zinnia. Belangstellend wordt de rondleiding gevolgd.

Er is opvallend veel snoeiwerk in de tuin. In de haag aan de zuidzijde is een doorkijk gemaakt zodat passerende schepen op de Westerschelde te zien zijn. Er is een ruime kweekkas waar wellicht stekken en plantjes te koop zijn.

Ada lijkt diep in gedachten verzonken....

Prachtige beplanting waaronder deze felgekleurde Afrikaan.


Na een overnachting bij Van der Valk in Middelburg vertrekken we zaterdagmorgen vanuit het hotel richting Oostkapelle, naar de tuin van Hetty van Balen. Een vrij kleine tuin van 1200 vierkante meter, maar een waar rozenparadijs.


Belangstellend luisteren de Joffers naar de intro van de gastvrouw. Dat gebeurt in elke tuin.

Achter de gepotdekselde zwarte schuur ligt de schaduwtuin. In een lange border voerden de kleuren donkerrood en lichtblauw de boventoon. In de pluktuin is een schat aan bloemen van eenjarige en vaste planten. In de nieuw aangelegde achtertuin zijn ouderwets geurende rozen met vaste planten. Een "perfect" onderhouden tuin" schrijft de Nederlandse tuinenstichting.


Nanny en Tienke hebben een onderonsje.


Hermien heeft de camera al in de aanslag om al dat moois vast te leggen.


Tuin "t Hofje" van Joke en Henk Cijsouw is een landelijk gelegen tuin met uitzicht tot aan de duinen. Borders op kleur rondom het huis. Hagen van taxus, beuk en Lonicera geven structuur.

 Een cottagetuin met weelderige beplanting, met in de zomer ook veel rozen.

 In deze tuin wordt ook een eenvoudige lunch geserveerd.

 Een oogstrelende Lelie staat tussen alle beplanting te pronken.


Het is erg warm dit weekend en dus ook wel wat vermoeiend. Dus even uitrusten bij een koel drankje is welkom.


Vanzelfsprekend staat er ook een kwekerij op het programma en als altijd gaat er weer een lading planten mee terug naar Eerbeek. De kwekerij ligt in Kwadendamme. Hier worden siergrassen, bamboes en talloze prachtige vaste planten gekweekt. In de bijbehorende siertuin zijn er volgroeide planten en bamboes om idee├źn op te doen voor de eigen tuin.


We stappen voor de laatste etappe op de bus richting Brabant. In Loon op Zand bezoeken we dan nog eens "Hof 't Einde", de tuin van Beppie en Tiny van Esch. In 2014 waren we hier ook en vonden we dat we hier nog eens in de zomer terug moesten komen. Deze tuin is gelegen op het Bergeind, een zandheuvel waarvan de grond dus niet echt goede tuingrond is. In 1990 begonnen zij 5000 vierkante meter weidegrond te bewerken. Een grote vijver werd gegraven, terrassen aangelegd. Volgens Beppie is er aardig wat veranderd in de afgelopen jaren, dus een hernieuwd bezoek zal zeker de moeite waard zijn.


Tegen 19.00 uur eindigt de tuinreis weer waar die begon: bij het huis van Joop.

1 opmerking:

Corry van den Berg zei

Tineke, wat een mooie site hebben we gekregen!!!
Jammer dat je niet bij ons uitstapje kon zijn. Desalniettemin heb je van onze met een mobiel gemaakte foto`s een mooie rapportage gemaakt.De kwaliteit van jouw foto`s met je mooie camera gemaakt is duidelijk te zien...

Een reactie posten