Botterhutte en Oudolf

Op 20 augustus 2018, een  heerlijke laatste nazomerdag, ging een groepje van 13 Joffers (incl. Tineke) op stap in de mooie Achterhoek. 


Als eerste bezochten we de aangename kwekerij De Botterhutte in Halle waar een zeer enthousiaste eienaar ons vertelde dat hij zijn bestaan jaren geleden opgeschud had door zijn reguliere werkzaamheden achter zich te laten en een tuin/kwekerij te beginnen, want daar lag zijn passie.

Aanvulling: foto door Adriana

Aanvulling: foto door Adriana.


Een lekker bakje koffie met koek was welkom zo aan het begin van de ochtend en vervolgens kregen wij een rondleiding door de tuin. 

De bloemen van de Pindakaasboom bleken ware juweeltjes en het blad rook werkelijk naar de pasta van meneer Calve. 

De tuineigenaar, Gerrie Veenstra, vertelde dat hij 1.500 Hosta's had, waaronder deze "Hosta Duivenstront". Het leek ons wel een wat al te enthousiaste bewering: vijftienhonderd Hosta's.......


Er blijken primula's die nog (of pas?) in september bloeien, zoals deze gele. We zagen hier planten die we nog nooit ergens onder ogen kregen of die zelfs nog niet eens in de handel waren. Zoals de kweker zelf al zei: veel tuiniers zijn op zoek naar exemplaren die een ander niet heeft. Wat een vreemde neiging eigenlijk, altijd iets mooiers dan een ander te willen hebben!


Dit zijn ook altijd van die elementen die leuk zijn in een tuin.


Na een lange en relaxte rondleiding door de tuin konden de Joffervrouwen zich eindelijk storten op de te koop staande hebbedingen. Daaronder deze prachtige Clematis die we maar niet moesten kopen omdat hij niet winterhard was. Kijk, dat is nu eens eerlijke verkooppraat! Een goed voorgelichte klant kan zich uiteindelijk nooit bekocht voelen. 


Vervolgens ging de tocht naar Hummelo waar we bij de Gouden Karper op een lekkere en verkwikkende lunch getrakteerd werden. 


Het mooie weer was natuurlijk uitermate geschikt om lekker buiten op het terras te gaan zitten maar de enorme stekelige bolsters die aan de lopende band uit de grote kastanjeboom naar beneden vielen staken daar een stokje door. Maar binnen was het ook heel gezellig.
In de tuin van Piet Oudolf, die bekend staat om de vele mooie grassen, was het bloeiseizoen al grotendeels voorbij, zo bleek. En dat was ook nog eens heel snel gegaan. Als de bloeiende planten de winkel gesloten hebben blijven al die grassen wel heel dominant hun stempel drukken op het geheel.


De grassen hadden zelfs de terrassen gekoloniseerd, of zou dat juist de bedoeling zijn? Hoe dan ook het echtpaar Oudolf vond het mooi geweest en ging de tent sluiten om meer vrijheid voor henzelf te creëren.  Er waren veel mensen die dus nog voor het laatst een kijkje kwamen nemen.


Nog tot besluit een plaatje van fraaie zaaddozen. Hoe de plant heet, wist de fotograaf niet.
We hadden weer een heel gezellig uitje met elkaar en vonden het een geslaagde dag. Des te meer in de wetenschap dat het weer morgen om zou slaan van zomer naar herfst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten