Kookfestijn

Op 13 februari was het weer zover: we zouden gaan koken onder leiding van Chtistine. Hieronder volgt een fotoverslag. De fotograaf heeft er dit keer een potje van gemaakt: fotograferen zonder flits omdat ze niet houdt van flitsfoto's. Die zijn zo hard en onverbiddelijk! Maar o wee, het ging ten koste van de kwaliteit, nu zijn ze behoorlijk onscherp geworden. Dat heeft evenwel het voordeel dat alle rimpels en oneffenheden minder zichtbaar zijn, en willen we niet altijd mooier op een foto staan dan we in werkelijkheid zijn.........!

Het is niet te geloven wat Christine allemaal mee heen en weer terug sleept! Dozen vol ingredienten die ze met manlief was gaan inkopen, schaaltjes, braadpan, bakvormen, mixers, kratten vol!! En dan maakt ze ook nog even voor iedereen een receptenboek, staan er blommen op de tafels en frunnikt ze de lekkerste hapjes thuis in elkaar om de Joffers te verrassen!

Vol bewondering staan de Joffers dan bij de tafel vol lekkers te watertanden. Onderwijl mompelen ze tegen elkaar: jeempie zeg, het is toch eigenlijk te gek wat Christine allemaal doet, en dat allemaal in haar uppie, uiteindelijk is ze toch ook niet meer de jongste..... En vervolgens geven ze zich vol overgave over aan de hapjes en het lekkere drankje ter intro.

Joke en Hermien worden aan het voorgerecht gezet. Met engelengeduld snijden ze de lappen zalm en wat ondefineerbare ingredienten (bleek vis te zijn) in pietepeurterige snippertjes. Het leverde wel een heerlijke hap op!

Kijk maar eens wat een snijwerk dit allemaal kost. Maar het staat in het recept en het zal best wel ergens goed voor zijn, denken de dames. En lustig snijden zij voort!

Dames, ik weet niet of jullie het weten maar ik heb geen verstand van koken! Ik ben gewoon een blik open te trekken of wat rauwkost op mijn bord te leggen, dus ervaring heb ik niet. Kan iemand mij misschien vertellen wat dit voor ding is en wat ik ermee moet doen?!

Hester ziet het helemaal zitten. Samen met Tineke moet ze het nagerecht maken: Far Breton. Een fluitje van een cent maar toch doet Hester de poedersuiker in de mix en ook de kaneel. Die waren bedoeld om er overheen te doen Hester! Maar lekker dat dat toetje werd!! Jammie jammie!

Lumine moet een gerecht maken met Aad, onze nieuwe aanwinst die nog niet weet hoe deze club in elkaar zit en door Lumine wordt voorgelicht: "meid, je moet je vooral niet te druk maken, gewoon doen wat je leuk vindt en af en toe je tuin laten zien. Lachen hoor, bij de Groene Joffers, je komt hier van alles tegen!".


Henny en Tienke bestuderen het recept. Moet daar nu wel of geen mayonaise bij, en hoeveel?

Marjan heeft er zin in, zij moet de coq au vin maken en heeft de spekjes al gebakken en de kippetjes in de braadpan. De heerlijke geur belooft dat het een geslaagd brouwsel wordt!

O jee, daar komt Rita aangeslopen. Rita: "zal ik er er eens stiekem een flinke lading zout bij mikken?" Grapje! Rita kookt samen met Marjan en roert gewoon de boel even om.


Aan het aanrecht wordt gekokkereld dat het een lieve lust is. Wat zou Tienke staan te mijmeren? Zou ze denken aan de mooie programma's op tv die ze nu moet missen? Of heeft ze gewoon trek en hoopt ze dat het allemaal lekker opschiet in die pannen zodat ze ervan smullen kan?

Aha, roept Lumine uit, jij dacht zeker dat ik er niks van zou maken he? Maar kijk eens even hier, ziet onze salade er niet prachtig uit? En hij smaakt nog eens lekker ook! En dat bleek waar.

Terwijl sommige dames al klaar zijn, zijn andere nog druk bezig de laatste hand te leggen aan hun gerecht. Het is een gezellige drukte.

Tineke is al klaar en heeft zich terug getrokken in een hoekje met een volle fles wijn..... Tienke slaat het tafereel met zorg gade: o nee, ze heeft al 6 glazen op en het gaat maar door! Nanny heeft stiekem de camera van Tineke gepakt en legt het vast! Wat een streek zeg!

Eindelijk is het zover en mogen de dames aan tafel. Christine wordt eerst nog even bedankt voor haar geweldige inzet en krijgt een mooi tulpenstuk en dat is tevens het startsein voor het culinair genieten.

Eva, die in het gelukkige bezit is van een echtvriend die elke avond de heerlijkste maaltijden op tafel zet, kan naar eigen zeggen ook niet zo geweldig koken. Maar liefdevol versiert zij de twee vegetarische voorgerechten en maakt er een plaatje van.

En daar is dan alweer het nagerecht, met ijs en slagroom. Heel lekker en het gaat erin als koek. Een fijn gerecht om thuis na te maken.

Joop wil ons lichtend voorbeeld zijn.....! Zij was de eerste voorzitster van onze tuinclub en is nog altijd a lady in purple.

Tegenwoordig is het doodnormaal dat je in een restaurant om een doggybag vraagt als je de restanten van de maaltijd mee naar huis wilt nemen. Blijkbaar doen sommige Joffers dat regelmatig want in plaats van een doggybag brengen ze grote plastic dozen mee. En Lumine schept royaal de dozen vol met de coq au vin die nog over is gebleven. 
Het was weer een gezellige bijeenkomst en een heerlijke maaltijd. De volgende keer nemen we allemaal een kaarsje mee, dan kan het felle licht in de zaal uit en wordt het nog een beetje sfeervoller in het Tjark R. Centrum.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten