Tuinbezoek Barneveld

Op 8 juni 2017 gingen 22 joffers op pad naar Barneveld voor een bezoek aan tuin "De Beukenhof" en kwekerij " De Briellaerd". Tot 12.00 uur zou het droog zijn, zo hadden de weervoorspellers beloofd, en na die tijd lekker warm en droog. We waren benieuwd..., het klopte als een bus.

Wij werden ontvangen met koffie en cake en luisterden naar de inleiding van de tuinvrouw.

Hermien was danig onder de indruk van de manier waarop hier geordend alle gereedschappen hingen en dacht aan haar eigen tuin en stulpje.

Kijk nou toch eens, riep Hermien uit, zoals die lege potten daar liggen, ik heb ook van die kistjes....., en ik kom om in de lege potjes. Een aanbod haar te helpen ook bij haar dit fraais te verwezenlijken werd (nog) niet aangenomen. De weg naar de hemel is en blijft vaak geplaveid met goede voornemens.

Prachtig toch, zo'n mooie schuur van eerlijk hout en alles zo inventief gebruikt! De roos die langs hek en dak groeit maakt het plaatje compleet.

In fraaie bekistingen stonden de dahlia's opgepot en van naam voorzien te wachten tot er grond vrij zou komen om ze in de tuin te planten. Regeren is vooruit zien en als je een dergelijk grote tuin te verzorgen hebt, is dit de slimste methode.

Op naar bezichtiging van de tuin. Intussen was het gaan miezeren, daar hadden de joffers op gerekend.

Ook hier werden de buxushaagjes geteisterd door die vermaledijde buxusmot: een groene onverzadigbare rups die later een prachtige vlinder zou worden. Gedachten over de bestrijding van deze ongewenste exoten gingen terug naar vorig jaar waar we in Brummen een uitleg kregen over bestrijdingsmiddelen waar menig joffer de griezels van kreeg..... (Huis en prachtige tuin in Brummen staan trouwens nu te koop).

Onze uitstapjes zijn altijd dankbare gelegenheden om wel en wee met elkaar te delen want ach hoe lang kennen wij elkaar al niet en hoeveel banden werden er niet gesmeed in al die jaren.

De tuinvrouw was blij verrast met onze grote groep belangstellende dames. 

Van alles wordt er uitgewisseld. Hier vertelt Joke hoe ze haar vijver is ingegaan om een snoek te vangen die haar goudvissen opvrat. Werkelijk, zei Joke, het was zo,n joekel van een beest!!

Een aantal joffers was verrukt over de kleurencombinaties en vonden het eigenlijk toch ook wel heel mooi om in zo'n grote tuin niet allemaal groepen te maken maar van alles door elkaar te zetten, hetgeen ook een heel natuurlijke aanblik biedt.

Grappig om de zien dat de combi van lichte kleuren nog altijd vaak gebruikt wordt in tuinen. En zeg nou zelf: dit is toch beeldschoon! En wij zijn toch meisjes? Wij werden al vanaf onze geboorte gehuld in roze en lichtblauw. 

Ada doet een diepte-interview met onze nieuwste aanwinst Nicolien. Zij heeft weliswaar geen tuin maar wel twee volkstuinen. Ook bij haar kruipt het bloed waar het niet gaan kan.

In een van de vele tuinkamers die deze tuin heeft zat een meisje zich met verbazing af te vragen hoe in hemelsnaam iemand in haar eentje zo'n enorme tuin kan onderhouden.....

Intussen waren de magen beginnen te knorren dus vertrokken wij naar restaurant Het Schaap in Barneveld, waar Fenny ons ter gelegenheid van haar verjaardag op een drankje trakteerde. Zij werd zo luid toegezongen dat de restauranthoudster de tussendeur even dicht deed.....

De lunch was voortreffelijk, de dames konden kiezen uit verschillende broodgerechten en die gingen er in "als koek". 

Onze akela Christine zat te glunderen bij het zien van al die blijde gezichten van de smikkelende dames. Dit was weer heel goed geregeld!

De flankerende dames keken enigszins schuldbewust hoe de ranke en slanke Lumine weloverwogen het kleinste broodgerecht had uitgezocht...... Lumine trok zich er geen lor van aan. 

Als altijd werd ook nu weer vol belangstelling gekeken hoe onze grootste plantenverzamelaarsters het aangeschafte groen in hun auto propten. En het lukt altijd!

De kwekerij De Briellaerd had voor iedereen wat wils maar de prijzen logen er niet om. Nu maar snel de planten in de grond zetten. En dames, jullie hoorden het van de tuinvrouw van De Briellaerd: plantgat vullen met een mengsel van goede bladgrond en bentoniet en dan pas de plant er in.
De Groene Joffers beleefden weer een gezellige dag en keerden tevreden huiswaarts.
See you next time!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten