Het Jaarlijkse Kookfestijn, 2016

Op 26 februari 2016 stortten de Groene Joffers zich wederom op het jaarlijkse gezamenlijke kookfestijn onder leiding van onze onvolprezen Christine.


De Joffers staan, gekleed in clubschort, klaar om de instructies in ontvangst te nemen. Ditmaal is het de Keuken van Jeruzalem en twee aan twee krijgen de dames een recept om samen in elkaar te flansen. Helaas konden om verschillende redenen niet alle Joffers meedoen en dat was jammer natuurlijk. Volgende keer beter, zo hopen wij.


Christine heeft samen met haar hubby de inkopen gedaan en talloze potjes en doosjes staan klaar voor gebruik. Dit keer wordt er een schat aan groene vitamientjes verwerkt: waterkers, spinazie, bosuitjes, citrusvruchten, peren enzovoort.


Kijk maar eens wat er in een enkel gerecht gaat aan gezonde ingrediënten!


Christine herself moet er aan te pas komen om de dames te instrueren hoe het groen moet worden aangepakt....


Voor het dessert moeten er peren worden geschild die in tweeën moeten worden gedeeld, hun klokhuis en kroosje moeten behouden en hun steeltjes gehalveerd worden. Alleen Hermien slaagt erin deze laatste factor te realiseren.

Bloedserieus zitten de dames te prutsen, alsof hun leven er van afhangt. 


Marina heeft zich zelfs teruggetrokken in een hoekje van het lokaal om niet te worden afgeleid bij het voorbereidende werk voor het kipgerecht: geen pitje mag in de mandarijnenschijfjes achterblijven.....

Dorine staat ondertussen de potten op het vuur te bewaken en te stoeien met de gaspitten die niet voor iedereen even duidelijk zijn: "nou, geef mij maar gas", is een veelgehoorde verzuchting. 

Ineke en Martha zijn het voorgerecht aan het bereiden. Met heel veel groen en heel veel gezonde tomaatjes. 

De overheerlijke marinade van wijn, citroen, suiker, en saffraan staat bruisend in te dikken om over de peren gegoten te worden. Jammie, jammie.....!!


Een vruchtenpers is beneden Hermiens waardigheid, ze knijpt de citroenen als een volleerd kokkin leeg. Met pitten en al maar die worden er met de vingers weer netjes uitgevist.

  
Het heerlijke hoofdgerecht met kip, venkel en mandarijntjes staat te stoven in de oven


Dorine en Irene staan te bekijken hoe ze de peertjes zullen verdelen over de schoteltjes. Er blijken er een paar te veel te zijn, die worden zorgvuldig in stukjes gelegd bij de kleinste parten.


Het moment suprême, de Joffers mogen gaan smikkelen en smullen en kijken hun ogen uit naar alles wat er op tafel staat. Glaasje wijn erbij en genieten maar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten