Bezoek aan Pari-Daeza in Loenen

Op 17 juni 2014 gingen we de tuin Pari-Daeza in Loenen bezoeken.

Het eerste deel van de rondleiding door de familie Vonhof betrof een pottentuin. Allerlei exotische bomen stonden hier, zelfs diverse bananenbomen.

Potten met grote planten, potten met kleine planten..., potten all over.


En nog meer potplanten: verschillende soorten venkel, een gemberplant, een kappertjesplant, appelgeranium, teveel om op te noemen. De tuinheer leek wel een rupsje nooitgenoeg.....  In het voorjaar neent het verplaatsen van al die potten uit de winterbergplaats naar de tuin maar liefst anderhalve week in beslag. In de herfst de omgekeerde procedure.


Na alle uitleg over de bijzondere collectie was het heerlijk even te zitten en een kopje thee te drinken.


En verder ging het weer, naar de volgende verrassing: een ommuurde tuin die steen voor steen door de tuinheer himself was opgebouwd. En wat stonden daar?? Potten!! Met allerlei exotische vruchtbomen. Zelfs een boomtomaat, nooit van gehoord! 


Een ronde vijver was ommuurd met een dubbele laag stenen waarin allerlei tijmsoorten groeiden. Heel leuk om te zien. En overal waren deurtjes naar de buitenwereld, heel inventief.


Bereidwillig poseerde het echtpaar even voor de fotograaf van de Joffersclub. Een van ons vroeg hoeveel tijd ze dagelijks wel niet in deze tuin werkten. Slechts anderhalf uur, en nog eens anderhalf uur werd besteed aan het bewateren van alle potgewas. De rest van de dag ging op aan stekken en zaaien, hetgeen duidelijk te zien was in de diverse ruimtes met zaai- en stekplanten.


 De fantasie van het echtpaar Vonhof moet eindeloos zijn, afgaande op wat wij hier allemaal zagen. Het mooiste vonden we nog dat we hier nu eens een tuin zagen die niet tot in het volmaakte onderhouden werd; zonde van de tijd!
 

Prachtige lelies, een van de weinige bloeiende planten die met hun voeten in de blote grond stonden! En hier verwoordde onze voorzitter Tienke wat wij allemaal ervoeren: het was een verrijkende en verhelderende ervaring "dat het dus op deze manier ook kon". Het plezier en het geluk dat je in je eigen tuin vindt, ligt eigenlijk voor het oprapen: wees geen slaaf van je tuin maar geef je over aan je gevoel en de manier waarop je de dingen zelf wilt beleven!Geen opmerkingen:

Een reactie posten