Grondig Geniethen in Lochem

19 juli gingen we op pad richting Lochem alwaar we een voor ons onbekende tuin gingen bezoeken met de intrigerende naam Grondig Geniethen. Later bleek dat er de naam van de tuinvouw in verwerkt was: Githa.


Wij werden allerhartelijkst ontvangen en de tuinvrouw vertelde over het ontstaan van haar tuin, dat was een leuk verhaal. Wij kregen de vrijheid van keuze om samen met haar mee te lopen of op eigen houtje alle moois te verkennen. Een uitstekend voorstel.


Het oogde aangenaam en plezierig, alles groeide en bloeide door elkaar maar er school wel degelijk een visie achter. Welke mogelijkheden biedt de grond, welke planten passen erbij, waar komen die planten oorspronkelijk vandaan en wat zijn hun eisen, enzovoort. Dit "vakkenpleintje" was tot stand gekomen doordat elk gezinslid naar eigen willekeur vanuit een aangewezen punt naar het midden mocht lopen. Zo ontstonden de paden. Heel origineel.


De beplanting was zo gekozen dat elke drie weken de tuin een andere aanblik kreeg, maar altijd volop bloei.


Zoals wel in elke tuin bloeiden ook hier de rozen dit jaar fantastisch en ongekend gul door de combinatie van mooie warme dagen en verfrissende regenbuien.


Achter het huis een terras gevuld met potplanten. Hoe groot je tuin ook is, iedereen heeft ook altijd de nodige potplanten, grappig is dat. De warme kas was iets om jaloers van te worden.


"...en zo is 't allemaal gekomen...."


Vanuit het huis uit gezien lag een groot gazon met prettige grote bomen, een begrenzende haag en lange plantenborders.


Het zijn vaak de kleine accenten die een tuin aansprekend maken, zoals dit mini vijvertje in een heel mooie waterbak.


Aan een boomstam deze grappige specht. Ik zou wel eens willen weten wie hem gezien heeft.....


Het weer was naar verwachting: er zouden fikse regen- en onweersbuien over het land trekken en de lucht werd opeens vervaarlijk donker en had zo te zien boze plannen.


Onze gastvrouw maande iedereen om zich snel terug te trekken onder de overkapping aangezien onweer en bliksem in dit wijde open land heel gevaarlijk kunnen zijn.


Gespannen zat of stond iedereen af te wachten wat er zou gebeuren. De waarschuwing bleek niet voor niets geweest.....


De wolken scheurden open en lieten een vracht water plus knikkergrote hagelstenen neer kletteren.


Gelukkig was het hemelse geweld van korte duur en zo zag al spoedig alles er weer uit: fris en fruitig.

In afwachting van de lunch wandelden wij verder door de enorme tuin van 5.500 vierkante meters.


Joke en Rita hadden een plekje gevonden om elkaar hun foto's te laten zien. Rita had ook nog een heel handige app op haar telefoon en als je een foto van een plant maakte, liet de telefoon de naam ervan zien. Te vinden op plant.net


Onze knorrende maagjes hadden wel trek in de lekkere belegde broodjes en het "tuinsoepje" dat ons werd voorgeschoteld. Joke ging "er van "uit haar dak".


De aardige tuinpoes kwam de boel eens even bekijken en vond al die dames wel gezellig.


 Na de lunch werd er nog wat verder gewandeld, langs een heesterborder, een vijver met waterlelies en een boom vol jonge roeken.


Natuurlijk werd er zoals altijd weer het nodige uitgewisseld, gezellig gebabbeld en geinformeerd naar elkaars wederwaardigheden.


Aha, daar was een tuinkamer met folders voor tuinuitjes...... en een heleboel planten die te koop waren.


Er werd gekeken, gesnuffeld, geaarzeld ("mijn tuin is al zo vol") en gekocht.


Met deze mooie Trollius cultivar Orange Princess / Globe flowers is dit verslag ten einde gekomen. Het zijn dit keer wel heel veel foto's maar wij hebben ook heel veel genoten in deze tuin!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten