Eendaagse tuinreis 2017

Op 14 juli vertrokken wij voor onze tuinreis 2017 naar de mooie kwekerij en tuin van fa. Faenen en het tuinencomplex Rosengaerde. Het was de eerste keer dat gekozen werd voor een eendaagse reis. Twintig Joffers gingen met elkaar op pad en de zon scheen al heerlijk toen we verzamelden bij de Vrolijke Frans, wachtend op een pikzwarte bus die ons zou vervoeren.

Na aankomst bij de kwekerij werd begonnen met een koffiepauze. Hester had een heerlijke koek gebakken. Hij staat op tafel, op z'n Hesters versierd met een mooi bloemstukje. Natuurlijk vroegen wij onmiddellijk naar het recept van deze lekkernij. Tuinvrouwen zijn meestal ook uitstekende bakvrouwen.

Onze voorzitster klom op een bank om haar immer kakelende kippen tot luisteren te brengen zodat ze kon vertellen hoe e.e.a. zou verlopen.

Na de koffie mochten de Joffers "los". Eerst kijken, dan kopen. Nou, er stond genoeg aan leuke planten. Het komt niet vaak voor dat een Joffer zonder een nieuwe aanwinst naar huis gaat maar dit keer was dat wel het geval: Rita weerstond alle verleidingen want haar tuin gaat op de schop en ze moet eerst eens "heel goed nadenken over een tuinplan".

Tegen de tijd dat de magen begonnen te knorren werden de dames getrakteerd op een aangekondigde "verrassingslunch". Onze keukenprinses Christine deed haar belofte gestand en toverde een werkelijk fantastische lunch op tafel. De hele dag voor de reis en dezelfde ochtend om 0.600 uur al stond ze daar de laatste hand aan te leggen. Echt alles was lekker en ook nog eens prachtig versierd met bloempjes en besjes. Chapeau Christine!!!

Gretig stortte het gezelschap zich op de heerlijkheden, de wraps, de fritata, de pastasalade de geplukte kip, de fruitsalade. Het ging erin als koek, zoals een aloud Nederlands gezegde het verwoordt...  

Het heerlijk frisse watertje in twee mooie daartoe bestemde potten (met kraantjes, zie 2 foto's hierboven)  smaakte er prima bij. Wij vonden de potten zo leuk dat we natuurlijk wilden weten waar Christine die op de kop had getikt. Het klonk als "bij de Acetion" en het duurde even eer bij iedereen het kwartje viel. Zouden die potten er nog staan, of zouden ze allemaal al verkocht zijn? Wij vreesden het laatste....


Terwijl iedereen nog lekker zit te smikkelen staat Joke alweer bij de tafel voor een tweede ronde. Ze voelt op haar klompen wel aan dat ze een verklaring moet geven voor haar gedrag en laat weten "dat de dokter haar gezegd heeft dat ze veel moet eten...." 

 Op zo'n tuinreis wordt heel wat afgepraat. Van serieuze en persoonlijke gesprekken tot een vrolijk gekout over teennagelparty's en nagels die naar adem snakken, sappige echtscheidingen in de buurt, jeugdzonden en zo meer. 

  
Na de overheerlijke lunch wordt de reis vervolgd naar de tuinen van Rosenhaege. Bij binnenkomst troffen we meteen al de Line Design tuin aan, waar plantensoorten in rechte rijen in een perk waren geplant. Hendrikje moest er even bij gaan zitten.....

Onze illustere eigen tuinontwerpster staat er verstomd naar te kijken, denkend aan haar eigen zorgvuldig gecomponeerde tuin. Wat zou ze denken? Verhip, zo kan het dus ook? Of: de mijne is toch heel wat mooier?

Hoewel het enorme complex uit gedeelten bestaat die allemaal een intrigerende naam dragen, valt het ons op dat eigenlijk overal hetzelfde staat. Heel veel Erigeron die zich tomeloos mocht uitzaaien en veel eenjarige zomerbloemen.

Al met al was het een vrolijk gezicht. 

De dames konden naar alle kanten uitwaaieren op het grote terrein dat keurig gemaaid was en nog besproeid werd ook omdat hier naar verluidde nog altijd een watertekort was. Hoe er ook gezocht werd naar de prairietuin met lavasteentjes, niemand kon hem vinden.

De lavendeltuin was een perceel dat uit rijen Lavendel bestond, omzoomd door gelijkkleurige Salie.
De waterplassen en de golvende grasvelden gaven het een Teletubbygevoel. Je verwachtte dat elk moment de zon erachter kon opkomen en Tinky en Winky vanachter de heuvels verschenen.

Hoewel we tot nu toe enorm geboft hadden met het weer, begon toch de voorspelde regenplens naar beneden te vallen. We hadden er niet veel last van, onder de overkapping genietend van heerlijke chocolademelk, een kop koffie of een "bakkie leut".

Hester keek wat bezorgd naar de vallende regen en overdacht hoe ze het verdere verloop van de dag moest organiseren.

Door de aardige chauffeur Jan werden we weer veilig teruggebracht bij de Vrolijke Frans, waar de reis eerder begon. En natuurlijk was daar weer het vertrouwde tafereel van dozen en zakken vol planten die uitgeladen werden. Vervolgens genoten we van een heerlijk afsluitend buffet. De Joffers gingen tevreden naar huis, en vonden dat het een fijne en gezellige dag geweest was. De meesten concludeerden dat zo'n eendaagse tuinreis eigenlijk prima was.


Nagekomen: twee foto's genomen door Aad.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten