De Groene Schuur in Groessen

Op 18 september gingen 16 Groene Joffers naar de Groene Schuur in Groessen, een prachtig bedrijf waar we konden leren, proeven, en kijken naar een ongelooflijke veelheid van tropische en oud-Hollandse zogenaamde vergeten groenten, naar een enorme diversiteit van pepers, komkommers en pompoenen.

Buiten lachten ons al een gigantisch aantal pompoenen tegemoet, zoveel hadden wij er nog nooit bij elkaar gezien. 

Ze lagen er in alle denkbare formaten, kleuren, afmetingen en sommige Joffers zagen al voor zich hoe mooi die op hun schalen of mandjes bij of in het eigen huis zouden staan.


Marjan die dit bezoek geïnitieerd had legde de Joffers uit hoe ze bij deze locatie gekomen was en hoe ze uit eigen ervaring had ondervonden hoe leuk het hier was.

 Onze gastheer en gastvrouw waren Ferdinand en Anja Eeuwes die samen dit bedrijf hadden opgebouwd.

Op een lange tafel lagen een heleboel ingrediënten uitgestald, hetgeen niet alleen een zeer plezierige aanblik bood maar die ook het materiaal vormden voor een uitgebreid verhaal over smaken, combinaties, kruiden, gezondheid en gebruik. 

De gastheer wist er met heel veel enthousiasme over te vertellen en de Joffers kregen van alles in hun mond gestopt om het verhaal te verifiëren. We hoorden dat yoghurt bij het ontbijt niet goed was voor het darmenstelsel; beter om dat na het avondmaal te eten. De meeste vezels zitten in gedroogde zuidvruchten, in een kool zit veel meer vitamine C dan in een sinaasappel en dagelijks een stuk peper of paprika eten bevordert de vetafdrijving.

Toen ging het de kas in om al die mooie producten te bekijken. Onze altijd hulpvaardige voorzitster zeulde een stoeltje mee zodat Hennie, de erg last had van pijnlijke benen, steeds even kon zitten.

De groentesoorten die hier hingen hebben overwegend mooie kleine bloempjes. Deze zijn het voorstadium van de Gojibes.

Verschillende stadia van een beeldschoon komkommertje. Je zou ze zo voor het mooi willen kweken. Zou dat ook in de tuin mogelijk zijn? Waarschijnlijk zijn het toch kasproducten.

Ook mooie bloemen, die van de Aubergine. Maar van alle producten waren er ook weer allerlei verschillende vormen en smaken, onze monden vielen erbij open van verbazing.

De kassen stonden ook vol met allerlei kruiden waarmee je het voedsel lekker op smaak kunt kunt brengen. We vonden het wel jammer dat er niet een stencil o.i.d. was waarin het vertelde ook nog te lezen stond want de harde schijven in onze oude hersenpannetjes konden al die informatie natuurlijk niet opslaan.

 De Hop slingerde hoog door de kas en dat was een mooi gezicht. Er wordt hier verder niets mee gedaan, dat kan beter overgelaten worden aan de bierbrouwer.

Buiten werd nog even stevig gediscussieerd over het belang van de landbouw, over of het nu genoemd moest worden: bestrijdingsmiddelen of gewasbeschermers. Hermien vertelde dat ze ver weg op de wereld had gezien hoe ook de knopjes van gladiolen gegeten werden. Dat vond Ferdinand interessant en wie weet groeien het volgend jaar ook Hermiens gladiolen in de kas! De middag werd afgesloten met een heerlijke lunch, inclusief vers gebakken quiches. Voor het naar huis gaan werden door sommige Joffers nog de nodige inkopen gedaan in het bijzonder aardige winkeltje vol natuurproducten. Wij vonden het weer een leerzaam, gezellig en leuk uitstapje. Goed voorstel Marjan!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten